Nejdříve skoč, potom přemýšlej, co dělat xD

Leden 2008

lemur kata

9. ledna 2008 v 15:19 | zakbi |  Zvířata
Lemur kata (lat. Lemur catta) patří do řádu primátů, podřádu poloopice, konkrétně do čeledi denní lemuři (Lemuridae). Stejně jako ostatní lemuři, je lemur kata endemitem ostrova Madagaskar. Je nejrozšířenějším druhem na tomto ostrově. Lemur kata patří mezi nejoblíbenější a nejvíce chované lemury v zajetí (v zoologických zahradách). Patří, stejně jako ostatní lemuři, mezi ohrožené druhy.
Lemuři se objevili na zemi asi před 58 miliony let. Název dostali podle římských lemuros, duchů zemřelých, kteří se za nocí ozývali pekelným křikem a nářky. Ve skutečnosti jde o mírumilovné býložravce. Některé druhy lemurů se živí i hmyzem.
Mezi typické znaky lemura katy patří dlouhý pruhovaný ocas, který pomáhá udržovat rovnováhu při skocích a slouží mu také k dorozumívání ve vysoké trávě. Má šedá až růžovohnědá záda, tmavošedou hlavu, bílé tváře s tmavými skvrnami a černý čumák. Štíhlé tělo je velké asi jako kočičí.

Lemur kata žije v početných tlupách (kolem 30 členů), kde hlavní slovo má nejzkušenější samice. V tlupě se vše točí kolem mláďat. Malí lemuři mohou sát mléko od kterékoliv matky, ty zas pomáhají ostatním s hlídáním. Ochotně se ujímají i osiřelých mláďat. Samci nejsou v tlupě trpěni, po pubertě jsou vyhnáni z tlupy. Samice je schopná oplodnění pouze 3 dny v roce. Samci o samice bojují. Souboje samců probíhají tak, že lemuři si naparfémují konec ocasu podpažními žlázami a pak jím švihají soupeřovi kolem čumáku. Samice po 136 denní březosti rodí jedno mládě. To se ihned po narození zavěsí za srst matky na břiše. Takto se mládě nosí zhruba 2 týdny, poté se usadí na matčině hřbetě. Mládě je kojeno po dobu 5 měsíců, zcela samostatné je až ve věku 6 měsíců.
Lemuři mívají problémy s termoregulací. To je nutí k podivnému chování. Po ránu sedávají otočení k rannímu slunci s rozpaženýma rukama. Snaží se ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky. Lemurové žijí převážně v korunách stromů, živí se ovocem a drobným hmyzem.
Díky izolaci na ostrově přežili lemuři dodnes. Kolonizací ostrova se lemuři bohužel dostali do Červené knihy ohrožených druhů (IUCN). Patří mezi nejvíce ohrožené druhy vyhubením
A teď malá galerie:

panda červená

9. ledna 2008 v 15:18 | zakbi |  Zvířata

Panda červená

(Ailurus fulgens)

Ptří mezi savce,je to šelmataké se řadí mezi Medvědovité nebo pandovité
žije v jižní Asii
Fauna:horské bambusové lesy v nadmořské výšce 2000-4000 m n. m.
obživa bambusové výhonky, kořínky, plody,drobní obratlovci, hmyz
Rozměry těla: hmotnost- 3-4,5 kg, délka těla 50-60 cm, délka ocasu 30-50 cm
Samice rodí po 90-150 dnech,většinou 2-3 výjimečně 4.O mláďata se stará 1rok
Pandy se dožívají až 15 let.

Králíci

9. ledna 2008 v 15:16 | zakbi |  Zvířata
Králíčci jsou úžasná zvířátka ,která dorůstají dokonce do obrovských rozměrů tak středního psa (nesmí být zakrslý)☺
Dělám si legraci toto je ojedinělý případ obrovského králíka.já mám také králíčka Kimíčka a ten je ještě maličký a ještě poznává svět mám ho strašně ráda!!!♥♥♥♥♥Doporučuji mít ušatého přítele!

Okapi

9. ledna 2008 v 15:12 | zakbi |  Zvířata
Okapi (Okapia johnstoni) je nejbližší příbuzný žiraf. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné pralesy okolo řeky Kongo v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo. Byl znám jen domorodcům až do roku 1901, díky této zvláštnosti si ho za svůj emblém vybrala mezinárodní kryptozoologická společnost.
Okapi mají tmavá těla s výraznými bílými pruhy na zadních nohou. Tvar těla je podobný žirafímu až na to, že okapi mají mnohem kratší krk. Oba druhy mají velmi dlouhý (okolo 45 cm), flexibilní, modrý jazyk kterým česají listí a poupátka ze stromů. Jazyk okapi je dost dlouhý na to, aby si jím umyl oční víčka a vyčistil uši, je to jediný savec schopný olíznout si vlastní uši. Samci mají malé, kůží pokryté růžky.Okapi jsou 2 až 2,5 metru dlouhé a 1,5 až 2 metry vysoké v kohoutku. Váží mezi 200 a 250 kilogramy.Kromě poupat a listí jedí okapi ještě trávu, ovoce, houby a kapradí.Okapi jsou převážně noční tvorové žijící samotářský život, schazející se pouze kvůli rozmnožování. Matka rodí maximálně jedno mládě. Novorozeně váží okolo 16 kg, březost trvá 421 až 457 dní. Mládě je kojeno matkou až 10 měsíců a dosahuje dospělosti mezi čtvrtým a pátým rokem života.Sice nejsou označeni jako ohrožený druh, přesto jsou však omezováni ničením jejich obytného prostoru a pytlačením.Druhové jméno (johnstoni) pochází od cestovatele Sira Harryho Johnstona, který vedl expedici do pralesa Ituri, při které se poprvé povedlo odchytit živý exemplář okapi. Okapi je také posledním pozůstatkem třetihorných žiraf. Kvůli tomu je typická živoucí fosílie.
Okapi je moje nejoblíbenější zvíře ale tady na svém blogu budu mít ještě další super zvířata!teď malá galerie: